Return to site

Digitális transzformáció - tegyük tisztába

 

Minap beszélgettem egy informatikában dolgozó kollégával és említette, hogy nem kapott még korrekt választ arra, mi is a digitális transzformáció és számára kérdés, egyáltalán mire kell ez nekünk.   

A digitális transzformációt a felgyorsult világ hozta létre. Látható, hogy nagy múltú, régóta működő cégek egyik pillanatról a másikra el tudnak tűnni, mert nem képesek elég gyorsan változtatni. Ezekre jó példa, hogy néhány területen a semmiből előbukkantak innovatív cégek, akik szélsebességgel tarolták le a piacot, mint például: Revolut, Transferwise, Spotify… Azaz mindenki veszélyben érezheti magát, hiába van akár 100 éve jelen, nincs biztosíték a jövőre vonatkozóan.   

A digitális transzformáció tulajdonképpen egy eszköztár, ami a cégeket segíti, hogy a gyorsuló versenyben felszínen maradjanak, sőt, akár vezető pozícióba kerüljenek. A statisztikák alapján azok a cégek, akik a digitális transzformáció útjára lépnek, növekvő bevételeket, illetve a piaci pozíció javulását várhatják.   

Összefoglalva

A digitális transzformáció alapvető célja, hogy olyan szervezet hozzunk létre, amely képes innovatív, piacvezető megoldásokat létrehozni felhasználva a digitális technológiákat. 

A statisztikák azt is mutatják, hogy aki nem foglalkozik az átalakulással, nagyobb eséllyel marad le, megy csődbe.

A digitális transzformáció három szintjét szokták megkülönböztetni:

1. IT transzformáció

A digitális technológiákat kezdik el használni a cégben, de a kultúra még nem változik    

2. Üzleti folyamatok transzformációja 

Ezen a szinten a digitális technológiák használatával kialakulnak újabb üzleti szolgáltatások    

3. Üzleti modell transzformáció 

Ez az igazi digitális transzformáció, melyben a cég kultúra is átalakul, innovatív ötletek teret nyernek, az üzlet reagáló képessége, és ezzel a versenyképessége megnövekszik,kreatív, újszerű szolgáltatások jönnek létre   

Aki élen jár a transzformációban, az üzletileg is sikeres, aki nem foglalkozik vele, nagyobb eséllyel lemarad!   

A te céged melyik szinten van?    

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK