Sep 11, 2023

Az agile nem érti a tesztelést (Dan North)

Az agile nem érti a tesztelést (Dan North)

Interview multiple candidates

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit proin mi pellentesque  lorem turpis feugiat non sed sed sed aliquam lectus sodales gravida turpis maassa odio faucibus accumsan turpis nulla tellus purus ut   cursus lorem  in pellentesque risus turpis eget quam eu nunc sed diam.

Search for the right experience

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit proin mi pellentesque  lorem turpis feugiat non sed sed sed aliquam lectus sodales gravida turpis maassa odio.

 1. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
 2. Porttitor nibh est vulputate vitae sem vitae.
 3. Netus vestibulum dignissim scelerisque vitae.
 4. Amet tellus nisl risus lorem vulputate velit eget.

Ask for past work examples & results

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit consectetur in proin mattis enim posuere maecenas non magna mauris, feugiat montes, porttitor eget nulla id id.

 • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
 • Netus vestibulum dignissim scelerisque vitae.
 • Porttitor nibh est vulputate vitae sem vitae.
 • Amet tellus nisl risus lorem vulputate velit eget.
Vet candidates & ask for past references before hiring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ut suspendisse convallis enim tincidunt nunc condimentum facilisi accumsan tempor donec dolor malesuada vestibulum in sed sed morbi accumsan tristique turpis vivamus non velit euismod.

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit nunc gravida purus urna, ipsum eu morbi in enim”
Once you hire them, give them access for all tools & resources for success

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ut suspendisse convallis enim tincidunt nunc condimentum facilisi accumsan tempor donec dolor malesuada vestibulum in sed sed morbi accumsan tristique turpis vivamus non velit euismod.

Általam szakmailagnagyra becsült Daniel Terhorst North állítja, hogy az agilis működés nem érti a tesztelést. Az állítja, hogy:

 • az agilis működést fejlesztők dolgozták ki a saját munkájuk megsegítésére
 • a tesztelést tartalmazza, de nem írja le
 • a tesztelői szerepkörök hiányoznak, vagy hiányosan definiáltak

Valóban, hasonló tapasztalatokat szereztem én is. Jellemző szituáció, hogya vezetők meghozzák a nagy döntést, holnaptól álljuk át agilis működésre és minden szép lesz. Nyilván szükséges valamiféle coaching is a bevezetéshez, ehhez hívunk majd agilis coach superhero-t (félreértés ne essék ők valódi és jó szakemberek, de ők nem tesztelési szakértők).

Megvan a döntés, van már agilis coachunk is, így már nyugodtan nekivághatunk. Így indul az agilis működés bevezetése. Szerencsém volt végigkísérni több vállalat agils átállását tesztelési szemszögből.

Mi történik valójában?

Az első terület, ami szétesik, az a tesztelés:

A tesztelő szerepköre teljesen megváltozik, ezt senki nem mondja el nekik, hiszen a többiek is tanulják még az agilis működést:

 • Jellemző, hogy a sprintes működésre kerül a hangsúly, a tesztelés meg integráltan folyik, azaz a sprint jó lesz, a produktum nagy eséllyel hiányosan tesztelt lesz, hiszen minden tesztelő csapatokhoz kerül
 • A tesztelő nem tudja teljesíteni a felelősségét, hogy a tesztelés megfelelő legyen, mert ő csak a sprint feladatokkal foglalkozik. Figyelem, ez veszélyhelyzet, ilyenkor szokott megindulni az elvándorlás, ha nem figyelünk oda.

Mit tehetünk?

Az átállás során érdemes külön figyelmet fordítani arra, hogy a QA módszertan párhuzamosan fejlődjön az agilis módszertannal. Személyes véleményem, hogy szükség van Agile QA szakértőre, aki át tudja segíteni a tesztelést az átállás nehéz időszakán. Ilyen szakemberrel még sajnos kevéssel találkoztam, pedig szerintem meglenne rá az igény.