Sep 11, 2023

Melyik a legjobb tesztautomatizációs eszköz jelenleg?

Melyik a legjobb tesztautomatizációs eszköz jelenleg?

Interview multiple candidates

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit proin mi pellentesque  lorem turpis feugiat non sed sed sed aliquam lectus sodales gravida turpis maassa odio faucibus accumsan turpis nulla tellus purus ut   cursus lorem  in pellentesque risus turpis eget quam eu nunc sed diam.

Search for the right experience

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit proin mi pellentesque  lorem turpis feugiat non sed sed sed aliquam lectus sodales gravida turpis maassa odio.

  1. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
  2. Porttitor nibh est vulputate vitae sem vitae.
  3. Netus vestibulum dignissim scelerisque vitae.
  4. Amet tellus nisl risus lorem vulputate velit eget.

Ask for past work examples & results

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit consectetur in proin mattis enim posuere maecenas non magna mauris, feugiat montes, porttitor eget nulla id id.

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
  • Netus vestibulum dignissim scelerisque vitae.
  • Porttitor nibh est vulputate vitae sem vitae.
  • Amet tellus nisl risus lorem vulputate velit eget.
Vet candidates & ask for past references before hiring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ut suspendisse convallis enim tincidunt nunc condimentum facilisi accumsan tempor donec dolor malesuada vestibulum in sed sed morbi accumsan tristique turpis vivamus non velit euismod.

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit nunc gravida purus urna, ipsum eu morbi in enim”
Once you hire them, give them access for all tools & resources for success

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ut suspendisse convallis enim tincidunt nunc condimentum facilisi accumsan tempor donec dolor malesuada vestibulum in sed sed morbi accumsan tristique turpis vivamus non velit euismod.

Tesztautomatizáló eszközzel a 2000-es évek elején kezdtem el először foglalkozni. Lelkesen vágtunk bele az automatizálásba. Első lépésként kiválasztottuk az automatizáló alkalmazást, amiről azt gondoltunk, hogy mindent is tudunk automatizálni. Azóta eltelt majd 20 év és úgy tűnik, hogy sokan még mindig az univerzális eszközt részesítik előnyben a módszer helyett.

Szerencsém volt irányítani több automatizálási projektet. Sajnos azt kell mondanom, hogy még mindig nem létezik univerzális eszköz. Ez kicsit olyan, mintha egy szerszámmal akarnánk szöget beverni, csavarozni, fúrni és akár fűrészelni is. Itt jön a képbe a jó szaki, aki a problémához választja az eszközt. Ehhez kell a valódi tapasztalat. Az eszköz fontos, de sokkal fontosabb, hogy hogyan használjuk. Nem egy eszközre építsünk, hanem eszköztárra.

Azt látom, hogy a legtöbb automatizálás 1-2 éven belül elbukik, mert fenntarthatatlanná válik. Rengeteg erőforrást ölünk bele és nem látszódik az üzleti haszon. Utána persze megint újrakezdődik az automatizálás, remélve, hogy most jobban sikerül.

A tesztautomatizálás kialakítása hosszú évek folyamata. Néhány gondolat, amitől azt gondolom, hogy sikeresé teheti az automatizálást:

1. A tesztautomatizálási piramis szerint építsük egymásra az automatizálásokat integráltan

  • Unit teszt
  • Service teszt
  • UI tesztek

Ehhez már külön eszközök szükségesek!

2. Tudatosan, lépésről-lépésre haladjunk, az "inkább kevesebbet..." elvet kövessük: kevesebb eset legyen automatizálva, de az stabilan működjön az alapfolyamatokra . Akkor lépjük tovább, ha megbízhatóan futnak a tesztek.

3. Folyamatosan monitorozzunk és optimalizáljunk

Ne a mennyiségre, hanem a minőségre és a tapasztalat szerzésre koncetráljunk.

  • Futási idők csökkentése
  • Sokszor elakadó, eltörő tesztek optimalizálása
  • Nem hasznos tesztek törlése
  • Tipikus tesztautomatizálási problémák feltárása, megoldása

4. Érdemes külön KPI rendszert is felállítani és folyamatosan monitorozni a tesztek lefutásának statisztikáit

… ja, és az eszköz:

Több eszközt is használjunk, szerezzünk tapasztalatokat vele, kombináljuk a működésüket. Én személy szerint azon eszközökben hiszek, amelyek köré könnyen használható keretrendszer építhető ki, és kevésbé hiszek azokban, amelyiket úgy hirdetik, nem kell programozói tudás, önmagától automatizál.

Az automatizálás olyan mint az agilis átalakulás, miután elkezdted folyamatosan tanulod és finomhangolod, ekkor lesz hatékony eszköz a kezedben. Erre a működésre készüljünk, ne a projektszerű automatizálást részesítsük előnyben!