Return to site

Melyik a legjobb tesztautomatizáló eszköz jelenleg?

 

Tesztautomatizáló eszközzel a 2000-es évek elején kezdtem el először foglalkozni. Lelkesen vágtunk bele az automatizálásba. Első lépésként kiválasztottuk az automatizáló alkalmazást, amiről azt gondoltunk, hogy mindent is tudunk automatizálni. Azóta eltelt majd 20 év és úgy tűnik, hogy sokan még mindig az univerzális eszközt részesítik előnyben a módszer helyett. 

Szerencsém volt irányítani több automatizálási projektet. Sajnos azt kell mondanom, hogy még mindig nem létezik univerzális eszköz. Ez kicsit olyan, mintha egy szerszámmal akarnánk szöget beverni, csavarozni, fúrni és akár fűrészelni is. Itt jön a képbe a jó szaki, aki a problémához választja az eszközt. Ehhez kell a valódi tapasztalat. Az eszköz fontos, de sokkal fontosabb, hogy hogyan használjuk. Nem egy eszközre építsünk, hanem eszköztárra.

Azt látom, hogy a legtöbb automatizálás 1-2 éven belül elbukik, mert fenntarthatatlanná válik. Rengeteg erőforrást ölünk bele és nem látszódik az üzleti haszon. Utána persze megint újrakezdődik az automatizálás, remélve, hogy most jobban sikerül.

A tesztautomatizálás kialakítása hosszú évek folyamata. Néhány gondolat, amitől azt gondolom, hog ysikeresé teheti az automatizálást:

1. A tesztautomatizálási piramis szerint építsük egymásra az automatizálásokat integráltan

  • Unit teszt 
  • Service teszt 
  • UI tesztek

Ehhez már külön eszközök szükségesek!   

2. Tudatosan, lépésről-lépésre haladjunk, az "inkább kevesebbet..." elvet kövessük: kevesebb eset legyen automatizálva, de az stabilan működjön az alapfolyamatokra . Akkor lépjük tovább, ha megbízhatóan futnak a tesztek.

3. Folyamatosan monitorozzunk és optimalizáljunk

Ne a mennyiségre, hanem a minőségre és a tapasztalaszerzésre koncetráljunk.

  • Futási idők csökkentése
  • Sokszor elakadó, eltörő tesztek optimalizálása 
  • Nem hasznos tesztek törlése 
  • Tipikus tesztautomatizálási problémák feltárása, megoldása 

4. Érdemes külön KPI rendszert is felállítani és folyamatosan monitorozni a tesztek lefutásának statisztikáit

… ja, és az eszköz: 

Több eszközt is használjunk, szerezzünk tapasztalatokat vele, kombináljuk a működésüket. Én személy szerint azon eszközökben hiszek, amelyek köré könnyen használható keretrendszer építhető ki, és kevésbé hiszek azokban, amelyiket úgy hírdetik, nem kell programozói tudás, önmagától automatizál.

Az automatizálás olyan mint az agilis átalakulás, miután elkezdted folyamatosan tanulod és finomhangolod, ekkor lesz hatékony eszköz a kezedben. Erre a működésre készüljünk, ne a projetszerű automatizálást részesítsük előnyben!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK